Mad på Solbakken

Som beboer på Solbakken kan du købe fuld forplejning. Dine gæster må gerne spise med efter aftale.

Du kan købe fuld forplejning på Solbakken. I fuld forplejning indgår hovedmåltider og mellemmåltider inkl. drikkevarer. 

Der er en fælles spisestue på Solbakken, hvor vi spiser sammen ved alle måltider. Du kan selvfølgelig også vælge at spise alene i din egen bolig, hvis du hellere vil det. Du kan også veksle mellem at spise for dig selv og sammen med andre, hvis du har lyst til det.

Vi laver en madplan, som hænger i spisestuen og bliver trykt i vores beboeravis Solstrålen. For at variere vores kostplan skiftes køkkenpersonalet til at lave kostplanen. Vi prøver at lave forskel på hverdags- og weekendmad.

I forbindelse med arrangementer/fester planlægges menuen i samråd med kostrådet.

På Solbakken har vi tre hovedmåltider. Derudover tilbyder vi frugt, kaffe, te, saftevand og vand om formiddagen, eftermiddagen og aftenen. Der er desuden kage om eftermiddagen og aftenen.

Morgenmaden serveres i spisestuen mellem kl. 08.00 og 10.00.

Hvis du hellere vil spise morgenmad i din egen bolig, kan du godt få morgenmad på andre tidspunkter.

Hvis du gerne vil spise morgenmad i din egen bolig, skal du aftale dette med personalet.

Middagen serveres kl. 12.00.

Hvis du er tilmeldt fuld forplejning, må du ønske dig egen middagsmenu på din fødselsdag. Køkkenpersonalet vil spørge dig, hvad du ønsker.

Der serveres eftermiddagsforfriskning mellem kl. 14.30 og 15.30.

Der er fælles kaffebord i spisestuen hver dag. Det er forskelligt, hvad der serveres til kaffen.

Kaffevognen kommer rundt til de beboere, som ikke deltager i det fælles kaffebord.

Aftensmaden serveres mellem kl. 17.00 og 18.00.

Aftenskaffen serveres mellem kl. 19.00 og 20.00.

Ligesom om eftermiddagen er der fælles kaffebord i spisestuen hver aften. Det er forskelligt, hvad der serveres til kaffen om aftenen.

Kaffevognen kommer rundt til de beboere, som ikke deltager i det fælles kaffebord.

Kostpolitik

Vores eget køkken tilbereder al mad fra bunden, og det dufter lifligt af velsmagende mad og bagværk i gangene.

Køkkenet producerer frisklavet mad hver dag. Der bruges friske råvarer med årstidens grøntsager. Der er både en økonomisk og smags- og ernæringsmæssig gevinst ved at variere maden efter årstiden.

Maden skal have en høj ernæringsmæssig værdi, være varieret, smage godt og se indbydende ud. Maden skal indeholde en pasende mængde energi, protein, fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler, der passer til din alder og vægt.

Personalet i Solbakkens køkken består af en økonoma og tre ernæringsassistenter.

Adventistkirken har siden begyndelsen for næsten 200 år siden lagt vægt på en sund livsstil. Derfor er det også naturligt for os at tilbyde vores beboere overvejende vegetarisk kost og rigeligt med frisk frugt og grøntsager til alle måltider.

Det betyder dog ikke, at du skal være vegetar for at bo på Solbakken. Vegetarisk mad er et tilbud, ikke en betingelse. Til de varme måltider kan du tre gange om ugen vælge kød eller fisk, ligesom du kan vælge kød, fisk, blandet eller rent vegetarisk mad til de kolde måltider. Dog serveres der aldrig svinekød eller skaldyr på Solbakken.

Vi øger energiindholdet i kosten ved at bruge fede mælkeprodukter og oste. Sovsen er opbagt med fløde, hvis du har behov for det.

Vores mad er fiberrig og væskerig. Grøntsagerne er kogt møre, og salaterne er cremede, lette at tygge og tilpasset dine behov.

Vi tilstræber at servere en kost, som tilgodeser alle vores beboere og sunde spisevaner. Derfor tilbyder vi f.eks. sojamælk til beboere, der ikke spiser/drikker mælkeprodukter.

Solbakkens køkken tilbyder diabeteskost og andre diæter i samråd med lægen.

Hvis du har behov for at tabe dig, tilbyder vi fedtfattig kost. Til middagsmaden tilbyder vi kartofler, en jævnet sovs uden piskefløde, ekstra grøntsager og salat til hovedretten. Ved biretter sparer vi også på piskefløde og tilbyder f.eks. frisk frugt.

Vi lægger stor vægt på kostens sammensætning af fedt, kulhydrat og protein. På Solbakken bruger vi anbefalingerne for den danske institutionskost for ældre mennesker (protein E18 %, fedt E50 % og kulhydrat 32 E%).

Da mange af vores beboere er småtspisende, har vores kost et højt indhold af fedt. Vi tilbyder små overkommelige portioner med et stort nærings- og kalorieindhold. Ældre menneskers energibehov falder med tiden, hvorfor appetitten mindskes, og der opstår ændrede behov. Vi tilbyder stuvning, grøntsagssuppe, frugtsuppe og frugtgrød m.v., så du får dine kulhydrater, vitaminer og mineraler.