Mad

Der er en fælles spisestue på Solbakken. Her spiser vi sammen ved alle måltider. Man kan selvfølgelig også spise i egen lejlighed.

Morgenmad

Morgenmaden serveres mellem kl. 08:00 og 10:00.

Om fredagen serveres der flere retter til morgenmaden, såsom friske boller, pølser, æg, friskpresset grøntsagsjuice m.m.

Middag

Middagen serveres kl. 12:00.

Beboere, som er tilmeldt kostpakken, må ønske sig en middagsmenu på deres fødselsdag. Køkkenpersonalet vil spørge dig, hvad du ønsker.

Eftermiddagsforfriskning

Der serveres eftermiddagsforfriskning mellem kl. 14:30 og 15:30.

Der er fælles kaffebord i dagligstuen eller køkkenet ved siden af dagligstuen hver dag. Det er forskelligt, hvad der serveres til kaffen.

En fra personalet vil være til stede og hjælpe beboerne til rette.

Kaffevognen kommer rundt til de beboere, som ikke deltager i det fælles kaffebord.

Aftensmad og aftenkaffe

Aftensmaden serveres mellem kl. 17:00 og 18:00.

Aftenskaffen serveres mellem kl. 19:00 og 20:00.

Ligesom om eftermiddagen er der fælles kaffebord i dagligstuen eller køkkenet ved siden af dagligstuen hver aften. Det er forskelligt, hvad der serveres til kaffen om aftenen.

En fra personalet vil være til stede og hjælpe beboerne til rette.

Kaffevognen kommer rundt til de beboere, som ikke deltager i det fælles kaffebord.

Kostpolitik

Vores eget køkken tilbereder al mad fra bunden, og det dufter lifligt i gangene af velsmagende mad og bagværk.

Adventistkirken har siden begyndelsen for næsten 200 år siden lagt vægt på en sund livsstil. Derfor er det også naturligt for os at tilbyde vores beboere overvejende vegetarisk kost og rigeligt med frisk frugt og grøntsager til alle måltider.

Det betyder dog ikke, at man skal være vegetar for at bo på Solbakken. Vegetarisk mad er et tilbud, ikke en betingelse. Til de varme måltider er der tre gange om ugen mulighed for at vælge kød eller fisk, ligesom der er mulighed for at vælge kød, fisk, blandet eller rent vegetarisk mad til de kolde måltider. Dog serveres der aldrig hverken svinekød eller skaldyr på Solbakken.

Køkkenet producerer frisklavet mad hver dag. Der bruges friske råvarer med årstidens grøntsager. Der er både en økonomisk og smags- og ernæringsmæssig gevinst ved at variere maden efter årstiden.

Maden skal have en høj ernæringsmæssig værdi, være varieret, smage godt og se indbydende ud. Maden skal indeholde en pasende mængde energi, protein, fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler, der passer til de ældres alder og vægt.

Personalet i Solbakkens køkken består af en økonoma og tre ernæringsassistenter.

På Solbakken har vi tre hovedmåltider. Desuden tilbydes frugt, kaffe, te, saftevand og vand om formiddagen samt kage om eftermiddagen og aftenen.

For at variere vores kostplan skiftes køkkenpersonalet til at lave kostplanen. Vi prøver at lave forskel på hverdags- og weekendmad. I forbindelse med arrangementer/fester planlægges menuen i samråd med kostrådet.

Vi øger energiindholdet i kosten ved at bruge fede mælkeprodukter og oste. Sovsen er opbagt med fløde, hvis man har behov for det.

Vores mad er fiberrig og væskerig. Grøntsagerne er kogt møre, og salaterne er cremede, lette at tygge og tilpasset de ældres behov.

Vi tilstræber at servere en kost, som tilgodeser alle beboere og sunde spisevaner. Derfor tilbydes f.eks. sojamælk til beboere, der ikke spiser/drikker mælkeprodukter.

Solbakkens køkken tilbyder diabeteskost og andre diæter i samråd med lægen.

Når en beboer har behov for at tabe sig, tilbyder vi fedtfattig kost. Til middagsmaden tilbyder vi kartofler, en jævnet sovs uden piskefløde, ekstra grøntsager og salat til hovedretten. Ved biretter sparer vi også på piskefløde og tilbyder f.eks. frisk frugt.

Vi lægger stor vægt på kostens sammensætning af fedt, kulhydrat og protein. På Solbakken bruger vi anbefalingerne for den danske institutionskost for ældre mennesker (protein 18 %, fedt 40 % og kulhydrat 42 %).

Da mange af vores beboere er småtspisende, har vores kost et højt indhold af fedt. Vi tilbyder små overkommelige portioner med et stort nærings- og kalorieindhold. Ældre menneskers energibehov falder med tiden, hvorfor appetitten mindskes, og der opstår ændrede behov. Det et vigtigt at tilbyde stuvning, grøntsagssuppe, frugtsuppe og frugtgrød m.v., så beboerne får deres kulhydrater, vitaminer og mineraler.