Solbakkens grundlag

Vi værner om respekten for det levede liv

Når vi som ældre kommer på et plejecenter, flytter vi ind i vores sidste hjem. Vi har levet et langt liv. Værdier, vaner, familier og fortællinger gør, at vi er forskellige. Alle har vi dog det til fælles, at vores levede liv gør os til dem vi er. Og netop det værner vi om på Solbakken.

Vi har eksisteret siden 1973. Grundlagt på Adventistkirkens fundament bygger vores værdier og hverdag på et kristent livssyn. Næstekærlighed er naturlig. Det samme er nærhed. Og netop det ønsker vi, at alle mærker. Beboerne, som skal have et godt og trygt sidste hjem. Pårørende, som kommer på besøg eller måske bare ringer og hører, hvordan det går. Medarbejdere, som skal trives og finde glæde i at gå på arbejde hver dag. Gør de ikke det, kan de ikke tilbyde det, som er så vigtigt for os. At vi fra hvert vores faglige ståsted kan yde en kærlig og omsorgsfuld pleje.

Vores kristne ståsted er med til at sætte rammerne for hverdagens aktiviteter på Solbakken. Hver morgen har vi andagt for dem, der har lyst. En gang om ugen holder vi sabbat, hvor vi sætter hverdagslivet på pause. En særlig stund, hvor vi stopper op, tager det fine tøj på, lægger duge på bordene, samles og drikker en kop varm kakao. Dem, der har lyst og mulighed går over i kirken og lytter til det kristne budskab. Vi hjælper dem, der gerne vil med, og vil man deltage fra sin egen bolig, giver vi mulighed for det med kameraer til gudstjenester og andagter. Det er ikke det samme, men det giver mulighed for at være en del af fællesskabet. Og det er vigtigt på Solbakken.

I respekt for det levede liv, skaber vi rum for, at et godt og trygt hjem ikke nødvendigvis er det samme for Hr. Hansen, som det er for Fru Jensen. For den ene starter dagen måske kl. 7, mens den anden har brug for at sove til kl. 10. Mange vil gerne være med på vores udflugter, i bogklubben, til sang eller musikterapi. Andre finder størst glæde i kaffen på gangen, og det, at vi er et lille sted, hvor vi kender hinanden og hinandens familier. Det, der bliver værdsat, er vigtigt for den enkelte. Derfor er det også vigtigt for os. Vi kalder det værdighed.

Også naturen er nær. Lige ud for døren har vi sansehave, træer, små stier og en lysning, hvor man kan sætte sig på en bænk. Ikke en stor skov, men en hyggelig lille oase, hvor man kan gå en dejlig tur og bevæge sig. Vi ser, at bevægelse gør en forskel. Det samme gør den mad, vi spiser. Og med det kristne livssyn som bagtæppe værner vi om en sund sjæl i et sundt legeme. Hver dag serverer vi mad lavet fra bunden. Til middag præsenterer kokken dagens ret. Den er vegetarisk og har man lyst til kød og fisk, kan man også få det. Igen, det handler om det levede liv, og hvad vi hver især værdsætter.

Verden og samfundet forandrer sig, og det gør vi også. Dog vil vi være nemme at genkende, fordi vores værdier altid vil være de samme. Vi vil også i fremtiden værne om værdigheden og respekten for det levede liv. Så hver eneste beboer til enhver tid vil opleve, at et hjem på Solbakken er et trygt og rart sidste hjem.

Med adventistkirken som bagtæppe er Solbakkens værdier, holdninger og handlinger baseret på kirkens fundament og fællesskab. Derfor har vi andagt hver formiddag for dem, der har lyst, og hver uge holder vi hviledag og sabbat, hvor vi sætter hverdagslivet på pause. En særlig stund, hvor vi stopper op, lægger duge på bordene, tager det fine tøj på, samles og drikker en kop varm kakao.

Som beboer kan du lytte til det kristne budskab i kirken eller i din bolig, fordi alle skal have mulighed for at være en del af fællesskabet.

Et godt og trygt hjem ikke nødvendigvis er det samme for Hr. Hansen, som det er for Fru Jensen. Derfor har vi respekt for det levede liv og skaber vi rum for alle.

For nogen begynder dagen kl. 7.00 og andre vil sove længe til 10.00.

Vi er et plejecenter med mange aktiviteter, og alle kan være med på udflugter, i bogklubben, til sang eller musikterapi. Den stille kop kaffe på gangen, en snak med naboen og dem, der kommer på besøg.

Vi tror på, at sundhed handler om hele livet. Fra det vi spiser til det, vi tænker. Derfor tager vi vare på hele mennesket, fra krop til sjæl.

Som det første plejehjem i Danmark er vi certificeret i pædagogisk idræt.

Vores sansehave med træer og stier er lige uden for døren.

Hver dag efter andagt og fællesskab kan beboerne vælge at deltage i bevægelse.

Vores spiseseddel er vegetarisk og vegansk kost - med kød og fisk som tilvalg. Maden er lavet fra bunden - i vores eget køkken, og dagens ret bliver altid præsenteret af kokken.

Fællesskab og nærhed begynder hos vores personale. Mennesker, der hver dag møder ind og bidrager til, at vi kan være et godt og trygt sidste hjem. Derfor står livs- og arbejdsglæde øverst på vores dagsorden. Når vi møder ind, og når vi går hjem. For kun sådan kan vi værne om det, der er så vigtigt for os – at yde en kærlig omsorg og pleje.

Det er essensen af den omsorg og pleje, vi hver dag tilbyder beboerne på Solbakken. Vi spørger, hvad har du lyst til? Fordi vi ved, at alle har forskellige ønsker og behov. For os er god og kærlig pleje et spørgsmål om værdighed.

Vores afsæt er kristne værdier, næstekærlighed og respekt for det individuelle. Kombineret med en høj faglighed i pleje og rehabilitering gør det, at vi trygt kan sige, at vi har en holistisk tilgang til pleje og omsorg.