Når måltidet bliver dagens højdepunkt
På Solbakken tilberedes maden "fra bunden" - hver dag!
Hvis man begiver sig rundt på Solbakkens gange op imod middagstid, vil man blive ramt af duftene fra køkkenet. Solbakken har nemlig sit eget køkken, hvor økonoma Linda Schmidt sammen med tre ernæringsassistenter og en elev tilbereder alle måltider fra bunden.
Kosten er overvejende vegetarisk på Solbakken, hvor det er muligt at tilvælge kød et par gange om ugen og fisk hver onsdag. Selvom det traditionelle med sovs og kartofler fylder mest, har både beboere og køkkenpersonale mod på at prøve noget nyt engang imellem, som f.eks. når ernæringsassistent Mevka Bajic, der har været 24 år i Solbakkens køkken, af og til laver en ret fra sin hjemstavn i Bosnien.
Da adventister typisk ikke spiser svinekød og skaldyr, stiller det særlige krav til køkkenet på Solbakken. Man kan bl.a. ikke benytte halvfabrikata, som ellers gør livet lettere i mange storkøkkener, da de ofte indeholder e-numre, fremstillet af råvarer, som mange af Solbakkens beboere ikke ønsker at spise.
Men det er en fordel for beboerne, at man er nødt til at lave det meste fra bunden på Solbakken, for det gør, at maden altid er frisklavet. Det er det, der giver den liflige hjemlige duft på gangene, som gør forventningerne til dagens næste måltid så meget større, og det vækker appetitten, som det måske ellers kan knibe med.
For køkkenpersonalet er det også en stor glæde at skulle lave maden fra bunden – det understøtter den faglige stolthed. Det gør også, at man lægger vægt på, at råvarerne skal være så friske som muligt og fremskaffet så tæt på Solbakken som muligt – det er også et spørgsmål om bæredygtighed.
Plejehjemsbeboere kan ofte have udfordringer med appetitten, og de kan også have særlige diætbehov, så de for eksempel ikke taber sig uhensigtsmæssigt. Her er det en styrke, at Solbakken har sit eget køkken, da de hurtigt kan tilpasse måltiderne til de opståede behov og for eksempel servere den ret, som en beboer med nedsat appetit foretrækker.
I det hele taget betyder maden meget for beboerne på Solbakken, og måltiderne er højdepunkter i deres dagligdag, som de ser frem til med glæde og forventning. Derfor sørger køkkenet også for at inddrage beboerne. Dette sker både gennem et kostråd og den daglige kontakt, hvor det er køkkenpersonalet, der præsenterer middagsmaden, og køkkenpersonalet, der serverer eftermiddagskaffen og teen, hvor der selvfølgelig også altid er hjemmebagt kage. Her får personalet mulighed for at danne sig et indtryk af, hvordan dagens menu smager dem. Og det er beboerne, der bestemmer, hvad der serveres på deres fødselsdag.
Det er afgørende for beboerne på Solbakken, at de daglige måltider er højdepunkter i deres hverdag. Derfor lægger man stor vægt på ikke kun køkkenets og råvarernes kvalitet, men også på at skabe de rette rammer og en god stemning omkring måltiderne. Derfor har man på Solbakken valgt at ansætte måltidsværter, hvis opgave det er at bidrage til den gode stemning i spisestuen, der også er en vigtig del af et godt måltid.